til AUT online

om Autograf

autograf 8.2, april 1999

Citatkassen

mere end en verden til forskel
­ udvalgt af Lasse LaursenPer Arnoldi

Fra et interview med Per Arnoldi i i Politiken søndag d. 7. marts 1999 bragt under overskriften Kunstens lukkede spil.

En Gammel Duchamp-øvelse
PA: "Kunstrummet er nu et tomt rum, der rummer alt. Der er ingen adgangskriterier. Bare det finder sted i kunstrummet eller kalder sig kunst, er det dermed kunst. Det er en gammel Duchamp-øvelse, der bare bliver meningsløs som gentagelse. Når alle udtryk er lige gode, og alle er velkomne i kunstrummet, går den private ekshibitionisme selvfølgelig amok. Alle er på. Alle er kunstnere."

Vi har ikke noget at give dem
PA: "Kunstnerne, deriblandt mig, har jo sagt, at hvis bare folk gik hen på museet, galleriet eller udstillingen, så ville alt blive meget bedre. Nu har folk så taget os på ordet, og så har vi ikke noget at give dem."

Fikserbilledernes sugende tomhed
PA: "Publikum formoder vel, at der finder en form for absolution sted, når de opsøger dette uforståelige, ukommunikerende rum med de velkendte vanskeligt tilgængelige objekter stillet frem. Men ingen ser på værkerne. De checker bare, at de er der ­ som en slags lakmusprøve på at verden består. Det er derfor fikserbilledernes sugende tomhed gør så god fyldest."


Poul Ruders

Fra et interview med Poul Ruders i KODA-nyt december 1998 bragt under overskriften Jeg spytter ikke i havregrøden

Provinsielt
PR: "Debatten er provinsiel, og den politiske vilje til at gøre en helhjertet indsats for den ny musik er minimal..."

Emotionel dybde
PR:"Jeg er skidehamrende god til at komponere et stykke musik, der har farve og emotionel dybde. Jeg skriver klingende romaner. Hvis jeg havde været forfatter, ville jeg have skrevet temmelig lange romaner med et plot, der holder. Jeg er en slags kompositionens John Steinbeck."

Friheden er betalt
PR: "Vi partiturkomponister har ­ i modsætning til populærmusikken ­ frihed til at mene og skrive, som vi vil. Vi har betalt for den frihed, som tillader os at skrive og mene fuldstændig, som vi vil. Friheden er betalt på den måde, at ingen gider at høre på musikken. Derfor har jeg ikke lyst til at opponere mod en eller anden kollega, som er uenig med mig i et eller andet teknisk, udtryksmæssigt eller kunstnerisk. Det er livet for kort til. Jeg skriver musik."

Ekstramusikalske ting
PR: "Det skråplan, Danmark rent medmenneskeligt er ude på med holdningen til "de fremmede", det at vi har et parti der hedder Dansk Folkeparti med lovligt valgte medlemmer i folketinget, synes jeg er utroligt skræmmende. Pia Kjærsgaard er ikke Le Pen og slet ikke Hitler. Men det er begyndelsen! Det kan man ikke gøre noget ved, det er et lovligt valgt fænomen. Det er den slags ting, jeg førhen har skudt lidt væk, men disse ekstramusikalske ting optager mig mere og mere."

dette nummers indhold

Forsiden

Idé og åbenhed af Bo Gunge

Det radikale nærvær af Peter Vogel

Annonce for Autograf

All that we cannot say interview med Juliana Hodkinson af Lasse Laursen

Indkaldelse til ordinær generalforsamling i AUT

The Analysis of mortality af Juliana Hodkinson

Den danske lyd af Ditte Rasmussen

Lutoslawski døde af Thomas Agerfeldt Olesen

Numus festivalen

Kommende koncerter

Øvrige koncerter

Citatkassen udvalgt af Lasse Laursentidligere numre af Autograf

8. årgang
nr. 3
nr. 2
nr. 1