23.12.14 - Tak for 2014!

AUT vil gerne takke for et fantastisk 2014 og ønske et Godt Nytår til jer alle!

Det har været et begivenhedsrigt år og et af AUTs bedste. Vi startede året med et besøg hos SNYKradio og lavede et såkaldt mixtape omkring AUT, men også komponistmiljøet i Aarhus. Hør eller genhør det her!
Januar bød også på en koncert med den New York-baserede norske sopran og performer Kristin Norderval, som tog et gammelt klaver under kærlig behandling. Se billeder fra koncerten her!

I februar samarbejdede vi for første gang med Aarhus Domkirke omkring en koncert med Ars Nova Copenhagen, som fremførte et program med moderne kormusik. Man kunne høre værker af Pelle Gudmundsen-Holmgreen, Luiz Henrique Yudo, Vagn Holmboe og en uropførelse af Line Tjørnhøj. Se billeder fra koncerten her!

Årets første Concertini blev afholdt i marts. Det var tre vellykkede koncerter med eksperimenterende musik i aarhusianske private hjem fremført af cellist Sofia Olsson, sopran Annemette Pødenphandt, trompetist Tyge Jessen, trombonist Christian Tscherning Larsen, komponisterne og performere Jens Peter Møller og Jeppe Ernst. Se billeder fra koncerterne her eller interviews med værterne her!

I april var vi rigtigt glade for at kunne præsentere det svenske ensemble Mimitabu ved hele to koncerter i Aarhus og København. På programmet var værker af unge nordiske komponister: Lina Järnegard, Martin Rane Bauck, Lars Carlsson, Allan Gravgaard Madsen, Kaj Duncan David, Rune Glerup & Johan Svensson. Se her billederne af blandt andet Johan Svenssons maskiner, der indgik i hans komposition!

Maj var en særdeles travl måned for AUT. Vi samarbejdede i starten af måneden med SPOT Film, SNYK og ensemblet Scenatet om at vise DokumentarKoncert No. 2: Niels Rønsholdt. Se billeder fra fremvisningen her!

Den 23. maj afholdte vi koncert på Ambassaden med det unge norske ensemble Aksiom, der spillede værker af Johan Svensson, Martin Rane Bauck, Klaus Lang, Simon Steen-Andersen og Guðmundur Steinn Gunnarsson. Denne koncert var et led i AUTs utrættelige arbejde for at præsentere unge talentfulde ensembler fra ind- og udland og vi glæder os over, at ensemblet siden har haft debut på den store Ultima Festival i Oslo. Se billeder fra koncerten her!

Nogle få dage senere støttede vi opførelsen af Journals. De to udsolgte transmediale forestillinger på Bora Bora var skabt af den unge prisvindende koreograf og instruktør Troels Primdahl, som havde et kæmpe hold af samarbejdspartnere med foran og bag scenen. Se listen over deltagende i projektet samt billeder fra forestillingerne her!

AUTs SommerLounge var i år med Lydenskab Ensemblet, som også fejrede deres 3 års fødselsdag. I Café Paradis blev der budt på tapas og ny musik leveret af Lydenskab og komponisten Andreas Busk improviseret over publikums indsendte videoer. Operasangeren Andrea Pellegrini sluttede sig senere til selskabet og sammen fremførte de uddrag fra den kritikerroste H.OPERA8700, en opera komponeret af Andreas Busk til Horsens med øjeblikke fra Horsensborgernes liv. Se billeder her!

Midt i den varme juli samarbejdede vi for første gang med Aarhus Jazz Festival omkring at præsentere to koncerter med eksperimenterende strygermusik på Ambassaden. Koncerterne var et led i vores KlangExchange – et af os startet internationalt forum for udveksling mellem unge komponister og musikere – og vi havde inviteret to gamle kendinge til at stå for den musikalske forløsning, nemlig den engelske cellist Lucy Railton og den kazakhstanske violinist Aisha Orazbayeva. Sammen med Søren Lyngsø Knudsen (aka Vectral) på elektronik opførte de værker af Gunnar Karel Másson, Jennifer Walshe, Edmund Finnis, uropførelser af Piotr Peszat, Søren Lyngsø Knudsen samt egne værker. TV2/Østjylland sendte direkte fra den første koncert og billeder kan ses her!

Efter en tiltrængt sommerferie havde vi igen en travl måned i september. Sammen med Athelas Sinfonietta Copenhagen præsenterede vi to uformelle koncerter i starten af måneden med musik udvalgt af AUTs Kaj Duncan David og Allan Gravgaard Madsen. Koncerterne foregik på Granhøj Dans i Aarhus og KoncertKirken i København og bestod af værker af Ansgar Beste, Lisa Streich, Ricardo S. Eizirik og Clara Iannotta.

Få dage senere var det blevet tid til årets anden omgang Concertini. Denne gang præsenterede vi prisvindende værker for elektronik, det nyoprettede Ensemble Cento og elektronisk musik af Filip Ja. Det var en sand publikumssucces og billederne kan ses her!

AUTs operalaboratorium coOPERAtion blev i år afholdt på Teater Katapult, hvor det belgiske ensemble Musiques Nouvelles, sangerne Daniel Carlsson, Annemette Pødenphandt og Camilla Løvstad stod på scenen sammen med dirigenten Jean-Paul Dessy. Musikken var komponeret af Louise Alenius, Alin Gherman, Ruta Vitkauskaite, Allan Gravgaard Madsen, Kate Whitley og Line Tjørnhøj. Behind the scenes billeder kan ses her!
(Koncert vil blive gentaget i juni 2015, hvor ensemblets hjemby, Mons, er Europæisk Kulturhovedstad.)

AUTs 2014 gik på hæld med endnu et samarbejde. I september blev Michael Gordons meditative værk for 6 slagtøjspillere og råt træ, Timber, fremført af NuNordic Percussion. Koncerten blev præsenteret i samarbejde med Engelsholm HøjskoleEngelsholm Slot.

November bød på et væld af arrangementer, hvor vi sammen med Wundergrund Festivalen og mange andre lokale samarbejdspartnere fejrede Statens Kunstfonds 50 års jubilæum i Helsingør Theater, Den Gamle By. Her kunne opleves koncerter med Søren Kjærgaard & Simon Steen-Andersen, Århus Sinfonietta, Bjørn Svin & Fuzzy, Kira Skov & band, m.fl.
Den 18. november dannede Granhøj Dans scenen for Neue Vocalsolisten Stuttgart, ensemblet asamisimasa og komponisten Simon Steen-Andersen, da vi i samarbejde med Wundergrund Festival præsenterede Simon Steen-Andersens opera Buenos Aires til en udsolgt forestilling, som blev belønnet med 5/6 stjerner i Stiften. Se billeder fra forestillingen her!

To dage senere støttede vi komponisten og musikeren Eberl42‘s releaseparty på Kunsthal Aarhus. Medvirkende musikere var Karsten Pflum, Olga Goija, Christian Windfeld, Joost Schelling og Johannes Eberl Smed. Se billederne her!

Vi sluttede året af med en koncert på Ambassaden, hvor ny musik blev krydret med gratis gløgg og brunkager. Guitaristen Frederik Munk Larsen og violinisten Karin Hellqvist fremførte værker af Elena Mendoza, Malin Bång, Per Nørgård, Simon Steen-Andersen og Ida Lundén samt en uropførelse af Lasse Schwanenflügel Piasecki! Se billeder her!

Tak til jer for at være med til at støtte AUT. Vi er den eneste koncertforening i Danmark, som formår at præsentere så højt et niveau af eksperimenterende musik og nationale og internationale kunstnere året rundt.

Mangler I den sidste julegave her i 11. time, så husk 1 års-medlemskab af AUT koster 170 kr. / 90 kr. (studerende / under 26 år). For det får man gratis adgang til alle vor events i 1 år udover adgang til alle Århus Sinfoniettas arrangementer.

Vi ses til nye arrangementer i 2015 og husk at vi allerede den 23. januar er tilbage med præsentationen af de vindende værker i vores Open Call 2014: [OpenScores] arrangeret i samarbejde med Kunsthal Aarhus.
Apartment House Ensemble fra England uropfører 5 nye værker udvalgt imellem bud fra 30 lande! Mere info følger!

I kan som altid følge med på vores Facebook, Twitter eller Instagram. Se links forneden af denne mail!

Med ønsket om en glædelig jul samt et godt nytår,
AUT

-::-::-::-::-::-::-::-::-::-::-::-::-::-::-::-::-::-::-


En lille reminder om Kunsthal AarhusNytårskur, som slutter deres udstillingen om kunstmiljøet i Aarhus i 1960′erne, Systemics #4.
I udstillingen indgår blandt andet en masse materiale fra AUTs unge år, som kan studeres ved selvsyn en sidste gang mandag den 29. december 2014 fra 16:00-19:00, hvor Nytårskuren finder sted på J. M. Mørks Gade 13, 8000 Aarhus C. Gratis adgang.

Se mere på Kunsthalens Facebook-event:
https://www.facebook.com/events/1383943971901435/
eller via hjemmesiden:

http://kunsthalaarhus.dk/programme/201412#overlay=programmes/nytaarskur

Til Nytårskuren vil der være kage, bobler og musik med levende høns. Hør blandt andet Århus Sinfonietta opføre følgende værker:
Simon Steen-Andersen: Next to Beside Besides
Henning Christiansen: Perceptive Constructions
Pelle Gudmundsen-Holmgreen: Plateaux pour Deux
Gunnar Møller-Pedersen: Sonate i hvidt

(Sidstnævnte værk skabte stor skandale under uropførelsen i 1969 og det genopføres af Erik Kaltoft, som også uropførte stykket.)

 

-::-::-::-::-::-::-::-::-::-::-::-::-::-::-::-::-::-::-

AUT – Aarhus Unge Tonekunstnere – grundlagt 1966.


Find os her:
aut.dk
facebook.com/AUT.dk
twitter.com/aut_dk
instagram.com/autdk
youtube.com/aut1966
vimeo.com/autdk

 

Fra uropførelsen af Simon Steen-Andersens opera Buenos Aires i Oslo, september 2014 | Foto: Allan Gravgaard Madsen